Om Kamilla

KO portraitKamilla föddes i Falun 1967 och växte upp i Vänersborg. Sin barndoms somrar tillbringade hon i Stenungsund och under en period var hon också bosatt i Los Angeles. Sedan många år tillbaka bor hon i Göteborg och numera också delvis i Marbella. Hon har man och två döttrar.

Kamilla har bland annat läst språk och litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet och arbetar sedan många år tillbaka med kommunikationsfrågor, varav de senaste sex åren som kommunikationschef i ett internationellt bolag. Hon har alltid läst mycket och för henne var steget till att själv börja skriva inte särskilt långt. Drömmen om att bli författare blev verklighet när hon debuterade med Minnesbäraren 2015.

Kamillas kriminalromaner utmärks av skickligt konstruerade intriger och mångbottnade karaktärer. Handlingen tar ofta överraskande vändningar och det som från början ser ut att vara på ett visst sätt visar sig ofta vara något helt annat. Det är inte bara hjältarna som får ta plats utan även brottslingarna får stort utrymme. Det är sällan svart eller vitt, ont eller gott, utan karaktärerna rör sig i gråzoner och kan pushas i båda riktningarna och ibland drivas över kanten. I centrum av Kamillas deckarserie står polischefen Stina Seger. Hon är en kriminalkommissarie som har sina egenheter och personliga tillkortakommanden, en mänsklig polis som träffar rakt i hjärtat hos läsaren.

Kamilla bor i och skriver om Göteborg. Enligt henne är Göteborg den ultimata staden för spänningslitteratur. Den är tillräckligt stor för att allt ska kunna hända med bevarad trovärdighet och tillräckligt liten för att karaktärerna ska kunna mötas utan att sambanden mellan dem blir konstlade. Dessutom är staden full av fantastiska miljöer som kan stå som kuliss för alla tänkbara scener – allt från rå förort och skitig undre värld till fashionabla villakvarter och utsikt från solvarma, runda klippor över ett pärlglittrande hav.

Välkommen till Göteborg!

Sagts om Kamilla:

Kamilla Oresvärds polisroman Minnesbäraren håller imponerande hög klass. Redan vid debuten tål hon att jämföras med etablerade svenska deckarnamn. Inte så annorlunda utan Oresvärd använder det gängse sättet att skriva en polisroman. Fast hon gör det extra bra, med alla nödvändiga ingredienser på rätta ställen.
- Bengt Eriksson, Borås Tidning

Spännande! Kamilla är en god stilist som skriver drivet, intrigen är spännande och väcker läsarens nyfikenhet, det är en sidvändare som man inte gärna lägger ifrån sig, en bok som är trivsam att umgås med och som man längtar hem till. Jag kan inte komma på annat än superlativer och rekommenderar den varmt till alla som gillar spänning!
-
Gunilla Wall, Hemmets Journal

Att detta är en debutbok märks sannerligen inte. Kamilla Oresvärd skriver som om hon inte hade gjort annat.
-
Nisse Scherman, DAST Magazine

En pigg debut med rapp dialog och ovanligt engagerande poliskaraktärer. Kamilla Oresvärd är ett namn att lägga på minnet.
- Femina